Mazda dealerconventie introductie nieuwe Mazda 6

Op grond van authenticiteit van de auto's van de Mazda 626 club heeft Jur Raatjes, PR Mazda Nederland, een beperkte selectie door ondergetekende laten samenstellen en uitgenodigd om deel te nemen aan de presentatie van de NIEUWE MADZA 6.

De allernieuwste Mazda 6 werd op woensdag 9 januari in Nederland voor het eerst gepresenteerd. Dealers en genodigden, heren van de pers én de Mazda 626 club werden benaderd om deze feestelijke activiteit invulling te geven en onvergetelijk te maken. Het beloofde een spannende dag te worden. Uitgenodigd door de top van Mazda Nederland? Geweldig!

 

De wekker 

Een paar weken geleden probeerde de heer Raatjes mij te benaderen, hij had een schitterend idee en vroeg mij of ik daar invulling aan kon geven. In de eerste instantie schoten mij vele beelden door het hoofd maar ik zei toch al direct ja. Enkele punten werden doorgenomen en ik begon aan een selectie. Eerst mailde ik rond wie er zin in had, beschikbaar was en natuurlijk wat de staat van de auto op dat moment was. Dat viel al niet mee, voor velen was het heel moeilijk vrij te krijgen, enkele waren nog niet zo ver en ik moest wel een nette reeks opzetten.

 

Kan ik zelf aan mijn eisen voldoen bij het beeld van de heer Raatjes?

Het moest perfect worden. Nette auto's, van alles wat en niet te veel. Laat eens zien, we hebben van alle modellen wel wat alhoewel sommige types zijn niet echt in grote getale aanwezig. Ik maakte een lijstje: 79-2002. We hebben alles, nu alles nog hier krijgen. Verschillende telefoontjes en ik kreeg uiteindelijk mijn groep compleet al was het wel heel erg spannend op het laatste moment. Het (MPT - net zo powerfull als de MPS) Mazda 626 club Presentatie Team bestond uit:

Jaap Gunst - Mazda 626 model 79-81: Zijn auto is in uitstekende staat, origineel, de oudste van de club en heeft als één van de bijzonderheden dat het een automaat is. Openen met een coupé doet het altijd.
Klaas Mennen - Mazda 626 model 83-85: De auto van Klaas verkeert ook in uitstekende staat, is werkelijk een plaatje om te zien en vertegenwoordigt de club met zijn coupé in glans en glorie.
Leonora van der Pijl - Mazda 626 model 83-85: Weer een auto van het type GC-I? Waarom? Omdat we niet konden beschikken over het type GC-II op dit moment. Om het idee te laten overbruggen liet ik de aandacht afleiden door een gezinsauto te presenteren. De sedan van Leonora is hier uitstekend voor geschikt en het bouwt op van Coupé naar Station, de lijn die ik uit wilde zetten voor de club.
Hendrik-Jan Zwerver - Mazda 626 model 87-91: Om terug te gaan naar een coupé leek mij niet zo geslaagd, ik zette mijn auto aan de kant, HJ heeft een hatchback beschikbaar, technisch perfect en met 4WS! Wat kun je dan het publiek nog meer bieden? HJ vond het geweldig en stemde dan ook als eerste meteen toe.
Marcel Steenbergen - Mazda 626 model 92-97: We moeten door, een stationcar is de volgende in rij. Marcel zijn auto ziet er dan ook geweldig uit, de kleur hadden we ook nog niet en jawel, ook Marcel wilde wel mee.
Martijn van Dijk - Mazda 626 model 97-99: De volgende in rij zou dan eigenlijk een Xerxes type GE moeten zijn, maar helaas, niet beschikbaar voor deze dag. Martijn had een mooie GF en dan is alles al gezegd. Martijn zat al in de auto...
Hans Peters - Mazda 6 S-VT 2.0 Active (Sportbreak) 2007: Ja, en hoe zit dit dan? Er konden in de ruimte om de zitplaatsen 6 auto's staan maar tussen de laatste 626 en deze allernieuwste Mazda 6 zat al een Mazda 6. Ik kreeg de eer met de auto van de heer Raatjes de rij klassiekers aan te vullen. Dan zeg je natuurlijk geen nee!

De volgende opdracht was om 6 stukjes te schrijven die onze auto's moesten voorstellen. Ik stuurde de stukken toe en het was in een woord uitstekend. We moesten er woensdagochtend vroeg zijn en dat waren we ook. HJ, Leonora en ik doken een hotel in en het was er  goed eten. Het was er gezellig. De rest vertrok zeer vroeg in de ochtend en meldde zich bij het hotel. Op naar het Hart van Holland. Eerst de repetitie: auto opstellen, strepen plakken, tekst luisteren, aanwijzingen volgen etc...
In één keer goed, alle auto's. Na de repetitie moesten de auto's weer in de startblokken, wassen, poetsen, hulp van Mazda erbij, eten en drinken als we wilden. We hadden tijd genoeg en er werd uit alle macht geboend om de auto onder het spotlicht te laten schitteren.


Time to go!

Het was tijd, de lampen gingen uit, het werd stil, de auto in en het startsein werd gegeven. De auto gestart, koplampen aan en Jaap beet de spits af. Rijden tot de stopstreep en de heer Raatjes las mijn samenvatting voor. Prima presentatie, prima start voor de voorloper van de Mazda 6, de eerste Mazda 626 in Nederland. Fototoestellen flitsten rondom de auto, de verkoopcijfers werden genoemd en dat was een teken dat Klaas kon oprijden. Ondertussen reed Jaap met zijn auto om het publiek heen de zaal door. Zo volgde auto na auto, iedereen in de spot, iedereen volgeflitst, HJ stuurde nog wat met de 4WS als extraatje en we sloten de rij in alle rust aan.
Toen ik met de laatste auto de rij sloot werd het donker. Muziek begon de spanning op te bouwen en 4 ongelooflijk lenige knullen haalden allerlei springkunsten uit, te voet en op de fiets. Net als op TV, het zijn gangmakers en ze wisten de spanning prima naar een climax te voeren. Achter het podium stond een enorm grote box; deze klapte van boven af open en de Nieuwe Mazda 6 pronkte op zijn voetstuk. De muziek werd zachter, een motor werd gestart en van de zijkant schoot er opeens een Mazda 6 voor op het toneel. Veel applaus, champagne werd geschonken, we stapten de auto uit onder een mooi dankwoord van de heer Raatjes. Het was echt een feest mensen.

Maar dat is nog niet alles

Na met wat dealers kennis gemaakt te hebben, werden we begeleid naar de tafel. We waren uitgenodigd deel te nemen aan de lunch en  ook een tafel was voor ons gereserveerd. Een fantastisch chique menu stond op het programma: overheerlijke zalm, uitmuntende kalfsoester in portsaus en een toetje om je vingers bij af te likken. Als bijrijder kan ik u verzekeren, de wijn viel goed! Tussen 13.00u en 15.00u was het tafelen, de nieuwe Mazda 6 bekijken,  ook de nieuwe Sportbreak en de nieuwe Mazda 5 in parelmoerwit met elektrische deuren. Veel foto's geschoten en zoals ik al zei, het was een feest en we hoorden er echt bij. 

Nieuwe contacten gemaakt, voorstellen besproken, de Mazda 626 club heeft zich prima gepresenteerd en we werden enthousiast ontvangen. Dat was voor ons de mooiste beloning.

Aan alles komt een eind

De heer Raatjes riep de Mazda 626 club bij elkaar en met een woord van dank overhandigde hij ieder van ons 2 boeken (gelimiteerde oplagen), een CD en een envelop. Helaas, de dag was voorbij maar hier zal nog lang over worden nagepraat.

Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken Mazda, met name de heer Raatjes, te bedanken voor de fijne dag en het genoten vertrouwen.

Hans Peters