EIGENAAR & AUTO

 


Hallo allemaal, ik zal me even voorstellen: Ik ben Simon van den Berg, ik ben 21 jaar en ik kom uit Wijchen. Als ik niet bezig ben met school, speel ik graag een potje schaak of ga ik lekker een eindje toeren in de Mazda. 

Ik heb nu twee jaar een Mazda, maar ik ben begonnen met een Alfa. Eerst een Alfa 33 1.3 en toen een 33 1.7 QV die er allebei erg mooi uitzagen, maar er mankeerde veel aan. Na een hoop ellende besloot ik naar wat anders op zoek te gaan. Mijn gedachten gingen uit naar een Alfa 75. Ik heb op internet wat sites bekeken en zag een leuk exemplaar staan in Utrecht. Eenmaal onderweg naar Utrecht krijgt die gare bak kuren zeg! Hortend en stotend ben ik maar doorgereden tot ik eindelijk op de plaats van bestemming was. Ik was nog heel, maar ik wist dat het toch geen Alfa meer zou worden voor mij. Ik ben toen de showroom ingelopen en keek een beetje rond. Toen zag ik een mooie blauwe coupé staan. Hmm, wat is dat? Even van dichtbij bekijken... Het bleek een 626 2.0i 8v Coupé uit '91 te zijn. Mooi man. Een mooie degelijke auto, wat wil je nog meer? Ik heb de auto dus meteen gekocht, ook omdat ik eigenlijk geen meter meer met mijn Alfa kon rijden. Met de trein naar huis gegaan en de week daarna heb ik de auto opgehaald. Wat me opviel, was dat auto's stationair toch wel regelmatig kunnen lopen, en hé, hij startte in één keer!! Helemaal blij met mijn nieuwe aanwinst ben ik toen naar huis gereden. 

Na een tijdje vroeg ik me af of er een club zou zijn voor deze auto's. Ik kwam terecht op de site van de Mazda 626 GT & Coupé Club. Er was dus een club voor mijn auto! De eerste samenkomst zou zijn in Nieuwegein. Ik ben gaan kijken en de sfeer beviel uitstekend. Een erg enthousiaste voorzitter verwelkomde mij en ik voelde meteen dat het goed zat. Tijdens die bijeenkomst viel me op dat er zoveel verschillende uitvoeringen zijn van onze Maz', zelfs modellen met 4WS. Dit type had ik nog niet eerder gezien. Later bleek dat niet zo vreemd omdat er maar heel weinig exemplaren van zijn. 

Zo'n anderhalf jaar later, na een hoop bijeenkomsten en wat rare fratsen van een paar clubleden, is er een nieuwe secretaris nodig. Het leek me erg leuk om actief bezig te zijn met de club en ik heb me meteen aangemeld hiervoor. Hans en Peter (de enige nog overgebleven bestuursleden) moesten er even over nadenken, maar ze gaven me gelukkig het voordeel van de twijfel. Dus sinds korte tijd ben ik de secretaris en het bevalt uitstekend. Ik was nog maar net beëdigd als secretaris, of ik kreeg te horen dat er een 626 HB GT 4WS te koop stond. Nu was ik eigenlijk altijd al wel geïnteresseerd in een auto met 4WS maar ik was toch ook wel tevreden met wat ik had. Als student moet je toch een beetje op het geld letten, nietwaar? Aangezien ik sowieso eerst mijn auto moest verkopen om die 4WS te kopen, heb ik het niet gedaan. Wat ik wel deed, was af en toe op internet kijken of er toevallig een keer een andere 4WS te koop werd aangeboden. Je raad het al: Een tijdje terug stond er één in Den Haag. Na wat informatie van de betreffende dealer te hebben gehad, besloot ik om een kijkje te nemen. Het was een grijze (voor de verandering) en hij zag er niet uit. Wel was het interieur nog zo goed als nieuw. Geen garantie, geen APK, 4WS defect enz. enz. maar ik kon 'm voor een prikkie meenemen. Na wat overleg met Hans heb ik de gok genomen en de auto gekocht. Ik ben toen meteen naar de clubgarage (Friezenkamp te Eindhoven) gereden waar Hans en Gerard de auto hebben bekeken. Gelukkig viel het mee. "Er moet wel een hoop aan gebeuren, maar we hadden het erger verwacht." Nu zat ik wel met twee auto's voor de deur. Aangezien failliet gaan niet mijn hobby is, moest ik zo snel mogelijk proberen mijn coupé te verkopen. Dat bleek gelukkig niet zo'n probleem als ik had gedacht. Binnen een week was ie verkocht. 

Ik ben nu dus de trotse eigenaar van een Mazda 626 HB GT 4WS. De 4WS is inmiddels gerepareerd en kan weer een aantal jaartjes vooruit. Voor de APK staan o.a. de remmen, de voordemper en wat laswerk op het programma. Verder heeft ie een (hele) grote beurt nodig met distributieriem. Als dit allemaal gebeurd is, wil ik het exterieur wat op gaan knappen. De lak is aangetast en er zitten wat plekjes op. Langzaamaan hoop ik 'm net zo mooi te maken als die van Leonora. 

Verder veel plezier met de rest van dit clubblad en tot ziens op een volgende meeting!

Vriendelijke groeten,

Simon