Wederom een nieuwe auto bij de Mazda 626 Club
 

Ter introductie,

Jos en Hilly Wolter zijn geen onbekenden. De familie bezoekt regelmatig onze bijeenkomsten en daar waar zij een helpende hand kunnen bieden zijn zij er ook echt. Volle bak scoorden zij met de tourtocht, dat was het topje.


N
u een heel ander verhaal.

Ergens begin april ontmoette Jos onderweg een Mazda 626. Nee, niet zo maar een Mazda maar een 4-wielsturing. Sturen met 4 wielen, dat wil ik ook wel moeten zij gedacht hebben. Verwacht je het beeld van een 4WS, maar zeker geen rode. Standaard werd de 4WS in Rood, Blauw, Zwart en Wit geleverd. Grijs was hier de modekleur en die kwam er dus ook bij. Misschien dat er meer kleuren nadien bijkwamen, dat wist ik niet zo gauw te vinden. Vooralsnog gaat de importeur van deze kleuren uit.

 

Een rode 4WS.

Jos probeerde contact te leggen maar zonder succes. We volgden de auto zelfs totdat Jos 'm tegenkwam bij een bedrijf. "Te koop" stond er op. Na wat vijven en zessen kreeg hij de auto voor een prima prijsje mee.
Dat is dus binnenhalen.
De auto is natuurlijk niet nieuw meer. Oude auto's worden niet meer met zoveel 'care' behandeld door hun eigenaar, zeker niet op het einde als deze toch gaat inruilen. Een tweede en of derde eigenaar heeft er op
het laatst al helemaal niet zoveel mee.
De familie had geluk, naast een beetje verschoten lak ziet de auto er prima uit hoor. Niet uitgeleefd of vol deukjes, geen bumperschades etc. Rondom, gewoon prima. Jammer van het verschoten lak maar ik denk dat ie anders ook niet voor die prijs meegenomen kon worden. We hebben een lakschadehersteller in de club die de auto van Simon al eens heeft opgewerkt. Daar waar iedereen Simon naar huis stuurde maakte Marcel er weer een plaatje van. Wie weet.

Om een indruk te geven staan er wat foto's door het verhaal.
 

Kort na de aanschaf, op een mooie zaterdag, werd de nieuwe aanwinst eens goed bekeken.
Een afvaardiging van het clubbestuur, en natuurlijk stiknieuwsgierige en trotse leden die aanwezig waren, aanschouwden deze eerste rode  4ws Hatchback van onze club.
Gelukkig kon na een korte inspectie geconstateerd worden dat de auto niet veel te lijden heeft gehad afgelopen 17 jaar.
Goed, het weer heeft zijn naarstige invloed gehad op de buitenkant van de auto, maar de techniek is er niets minder om!

Alles blijkt te werken, de motor ligt er netjes bij (met slechts een slordige 133.000km op het klokje), de auto start en loopt, na een korte gil van de V-snaar, als een zonnetje, de electrisch bediende opties zijn operationeel, en kijk! zegt Jos trots: de vier wielen sturen echt allemaal !

Is het geen plaatje? 

 

We heten deze rode bolide van Jos en Hilly van harte welkom in de club, tot er meer specifieke info beschikbaar is:

En die is er inmiddels ! 

Alleen toch niet zo heel positief als in eerste instantie gedacht was.
Na een grondige poetsbeurt zag de auto er optisch al een stuk beter uit, dus moet goede moed eens een kijkje nemen bij het APK keuringsstation.
Hier bleek na een grondige inspectie, dat er toch nog wel wat punten aan deze auto waren, die eigenlijk verholpen moeten worden.
Zo bleek helaas, wat te verwachten is van een auto van 17 jaar, dat de leidingen van de 4ws lek waren. Diverse kogelhoezen waren ook aan vervanging toe, en motorisch was er jammer genoeg ook nog wat achterstallig onderhoud.
In samenspraak met Hans is besloten dat deze auto niet door Jos en hilly wordt opgeknapt voor een immens geldbedrag.
Hans heeft de auto overgenomen, om hier weer een nieuw groot project van te maken.
We zijn benieuwd naar de vorderingen, hopelijk binnenkort de eerste verslagen van Hans zijn nieuwe uitdaging !

Voor verslaglegging restauratie klik hier "De rode 4WS"

                                                       Tot slot:  geniet allen van de foto's !

                                                                     Hans Peters